Beschrijving
Het blijft toch echt een van onze favoriete straten, de Zwolseweg in Deventer. In elk seizoen mooi door de bomen die van kleur veranderen en in de zomer voor schaduw zorgen. Zo'n oude straat, die vanaf de tweede helft van de 19e eeuw bebouwd werd met statige herenhuizen. Naar mate je van het centrum af de straat doorrijdt, worden de huizen jonger. Dit prachtige, vooral grote herenhuis is in 1899 gebouwd en heeft de status van Gemeentelijk monument.
De voorgevel wordt gesierd door erkers met overstekken, een overdekte entree waarop een balkon, een sierlijke kap met verschillende dakvlakken. Het gele, originele glas in ramen rondom de voordeur en de erkers zijn kenmerken voor de oudste huizen aan de Zwolseweg. In veel huizen is dit bewaard gebleven. Bij dit huis hoort een extra tuinperceel! Dat levert nog een 38m2 extra tuin op aan de achterkant te opzichte van de andere huizen.
De binnenkomst is in de vestibule, een met fraaie originele tegels gedecoreerde ruimte die ook wel "windvang" wordt genoemd. Of de afzetplek voor jassen, (school)tassen, hockeysticks en alles wat je van je afgooit als je thuis komt.
De granitovloer loopt door de hal in, let ook even op het ovale, met roeden verdeelde raam boven de klapdeur. In de hal is de toegang naar een ruime kelder, het gemoderniseerde toilet, de keuken en de woonkamer.
De woonkamer is heel royaal en heeft daardoor ook ruimte voor een heel royale haardpartij. Hier kan een flink vuur aangelegd worden op koude winterdagen. De plafonds zijn geornamenteerd, de deurlijsten bewerkt, heel 1899! De achtergevel ligt op het westen, een uitstekende plek voor een zonnige serre met openslaande tuindeuren. De muur tussen de serre en de keuken is weggehaald waardoor er een open verbinding is tussen de beide ruimten. Ideaal omdat er nu een soort woonkeuken is ontstaan zonder dat je hele keuken in zicht is vanuit de woonkamer.
De keuken is heeft veel kastruimte en een granieten aanrechtblad. Er is alle benodigde inbouwapparatuur en er wordt elektrisch gekookt op een inductiekookplaat. Spoelbak onder het raam, dus lekker naar de vogeltjes in de tuin kijken als je hier aan het werk bent.
Op de eerste verdieping is de overloop. Meestal is er over een overloop niet veel te vertellen, nu wel. Op de foto's zie je een volledig geïntegreerde, uitklapbare wasbak uit 1899 voor het bedienend personeel. Je hebt er niks aan, maar het is wel heel leuk. Er zijn op deze verdieping drie slaapkamers, twee balkons en een badkamer. Alle ruimten zijn perfect van maat en verheugen zich op de volgende eigenaar die ze weer nieuw elan gaat geven. Er is een bouwkundig keuringsrapport aanwezig om de uitgangspositie vast in kaart te brengen.
De tweede verdieping is, zoals je vaak ziet bij dit type grote herenhuizen, ingericht op kinderen. Een ruimte overloop, eigen badkamer met douche, toilet en wastafelmeubel. De wasapparatuur staat hier ook, maar vast meest bediend door de ouders. Er zijn drie slaapkamers. Eén daarvan heeft een vide die is voorzien van een speciaal uitklapbaar balkondaklicht van Velux. Als je dat uitklapt ontstaat er een heus balkon. Van hieruit is uitzicht over alle tuinen van de omliggende huizen. Wat een groene oase. De achtertuin (met achterom) van dit huis is ruim 20 meter diep, ligt op het westen en heeft een flinke gemetselde stenen schuur achterin de tuin.
De Zwolseweg is de weg die het centrum van de stad verbindt met de weg richting Olst, Wijhe en Zwolle. De weg die over de IJsseldijk loopt, langs uiterwaarden en binnenland. Alle denkbare voorzieningen zijn goed bereikbaar, wees welkom om het te komen bekijken.