Beschrijving

De binnenstad van Deventer met haar pleinen, theaters, restaurants en leuke winkels, wordt begrensd door een mooie groene singel. Daar, op Singel 2, ligt dit prachtige huis gebouwd in 1885. Stijlvol ogend door de hoge ramen en ook het stenen balkon boven de voordeur. In het oog springt de fiere vlaggenstok, in afwachting van het volgende feest om te kunnen vlaggen. Het tegenoverliggende Rijsterborgherpark biedt een prachtig groen uitzicht. In dit mooie park, achter de Singelgracht, staan eeuwenoude bomen. Mensen wandelen over de paden, fietsen en recreëren. Wat verderop is het vrolijke Vogeleiland met parkcafé Mees en daarachter het NS station. De IJssel met haar uiterwaarden en jachthaven liggen om de hoek.

Het fraaie huis uit 1885 is door haar huidige bewoners in 2016/'17 tot een sfeervolle woning omgetoverd. Tot in de puntjes verzorgd, prachtige ligging en perfect voor hen die graag in een parkachtige omgeving wonen, buiten willen zitten, maar niet persé willen tuinieren.

Als je het huis binnenkomt, sta je in de vestibule met in een zijkamer de garderoberuimte en het gastentoilet. Het binnenvallende licht kleurt de ruimte door het zonnig gekleurde glas in lood.
De hal met marmeren tegels leidt naar de kamers en suite en de keuken, maar eerst even naar de kelder: de kelder bevindt zich onder het hele huis, is manshoog en heeft vele toepassingsmogelijkheden. Nu is het bergruimte en wijnkelder, de vorige eigenaars hadden er een bioscoop.

Op de begane grond zijn de kamers en suite, een mix van de oorspronkelijke klassieke stijl gecombineerd met een modern, strak interieur. In 2016 hebben de huidige eigenaars grondig verbouwd toen zij er kwamen wonen en gek genoeg zie je dat niet. Het is alsof het huis uit 1885 net is opgeleverd: prachtige plafondornamenten en lijsten, een visgraat gelegde parketvloer, fraaie suitedeuren met glas in lood, brede vensterbanken met goed werkende luiken en openslaande tuindeuren. In de voor- en achterkamer zijn de schouwen voorzien van gashaarden en daarmee zijn we weer terug in 2021. Het houtwerk glanst je tegemoet, de paneeldeuren zijn in topconditie. Vanuit de hal en ook vanuit de achterkamer is een deur naar de keuken.
De keuken, van Studio Zep, heeft een moderne inrichting in zachte grijstinten. Smaakvol, hoogwaardige materialen en natuurlijk alle apparatuur die wenselijk is als je van koken houdt. Ook hier hoge ramen die veel licht op je werkblad laten vallen. Op de vloer liggen, net als in de hal, marmeren tegels met in de keuken vloerverwarming.

Achter het huis is een tuin, een patio zo je wilt, ommuurd en heel goed ingericht. Met fraai beplante borders en bomen die voor schaduw zorgen, is het een stadtuin met terras waar je prima buiten kunt zitten zonder heel druk te hoeven zijn met tuinonderhoud. Er is een kleine fietsenstalling die via de afsluitbare gang naast het huis bereikbaar is.

Via de bordestrap met zachte vloerbedekking bereik je geruisloos de eerste verdieping. Ook deze verdieping is als nieuw. De grote woon/werkkamer is de voorkant van het huis; De balkonkamer! Over de gehele breedte van het huis zijn hoge ramen, openslaande balkondeuren en is er een wijds uitzicht... de gracht, het park... wat een fijne, lichte ruimte is dit! 
De slaapkamer aan de achterkant van het huis heeft een walk-in closet en en suite de badkamer. In beide ruimten hangen shutters met louvres voor de ramen. De badkamer is ontworpen door Martine Noorman: poedergrijs afgewerkte wanden en exclusief sanitair gecombineerd met eikenhouten kasten. Een meubel met dubbele wastafel, een vrijstaand ligbad, een inloopdouche en het toilet discreet in een eigen hoekje. 

Op de tweede verdieping is een mooie tweede badkamer met een wastafel, een inloopdouche en ruimte voor was apparatuur. Er  zijn drie kamers met elk zijn eigen bijzondere kwaliteit. Dakkapellen met fraai glas in lood, extra geplaatste kantelramen voor nog meer licht, en alle drie zijn ze lekker ruim. Een bijzondere verrassing van deze verdieping is de vaste trap in een van de slaapkamers. Je wandelt er makkelijk op naar boven, opent het dakluik en je betreedt een omheind dakterras van 29 m2! Er is nu voor gekozen om er zonnepanelen op te leggen.

Het wordt een lang verhaal om alles op te schrijven dat in- en om het huis vervangen of verbeterd is, dat doe ik hier maar niet. Kom maar eens kijken en sfeerproeven, dan zie je wel wat ik bedoel.

Kenmerken