Beschrijving

Er is een reservelijst voor Schoolstraat 22 in Deventer vanwege de vele aanvragen, het is helaas niet anders.

Als één van de verkopers schrijver van beroep is, schrijft hij natuurlijk zelf over zijn huis:

"Door veelvuldig verblijf in Spanje en Frankrijk hebben de huidige bewoners die zonnige, zuidelijke sfeer in dit ruime hoekhuis weten te brengen. Vandaar de grote vijgenboom in de knusse binnentuin. De boom die alles ziet en al 15 jaar alles overzag. Pal op het zuiden gelegen, koesterend in de zon. Het huis telt in totaal 106 ramen, de kleintjes meegerekend. Dat zorgt voor een huis met veel licht.
Dit huis is groot en niet alledaags. Oorspronkelijk waren het 2 woningen die in 1987 samen werden gebracht tot een huis met een surplus aan mogelijkheden, dat van de grondvesten opnieuw werd opgetrokken. De afgelopen 15 jaar werden – naast het wonen - twee van elkaar gescheiden werkruimtes gecreëerd: een atelier in de voormalige garage en een separaat kantoor aan de andere zijde. Er werd een B&B gecreëerd in de voormalige woning op het oorspronkelijke nummer 24, dat voorzien is van een eigen ingang. 

Het atelier.
Het atelier lijkt in niks meer op de voormalige garage. Aan twee zijden glas. Veel licht. Een aanrecht en veel bergruimte op een zoldertje. Het atelier is ook ideaal als kantoor, B&B of als een van twee mogelijke slaapkamers/logeerkamers op de begane grond. Met direct toegang tot de tuin en de straat.
Het huis – ook zonder eventuele gewenste werkruimtes- blijft groot. Daardoor ook geschikt voor dubbele bewoning. Je valt er bij binnenkomst direct met de deur in huis want er is geen hal. Beetje Amerikaans dus. Er is een grote keuken van acht meter lang voorzien van alle noodzakelijke apparatuur en valt op door een eigentijdse spatwand van glas en mozaïek. Het woongedeelte heeft vloerverwarming en samen met de keuken is er een oppervlak van 50 vierkante meter. De hoge plafonds zorgen voor een nog ruimtelijker gevoel.
Een halletje, halverwege de woonkamer geeft toegang van nummer 22 naar nummer 24. Daar bevindt zich de WC en de deur naar de kelder. De kelder is 14 m2, droog en heeft twee kruipruimtes, onder het hele huis door. 
We komen nu in de B&B wat natuurlijk ook een slaapkamer kan zijn. Of als werkruimte voorzien van eigen ingang. 

Naar boven:
We gaan via een open trap naar de grote overloop op de eerste verdieping. Ideaal voor het uithangen van schone was. Met uitzicht op het zuiden en de zon. 
We gaan linksaf. Een ruime kamer met uitzicht op de Schoolstraat. Een van de drie slaapkamers boven. In de ochtend hoor je hier de mensen naar hun werk gaan rond 8 uur. Mooie tijd om op te staan. 
Je gaat linksaf naar de badkamer die vormgegeven door ons zelf werd vormgegeven, inclusief een houten wastafel, die na 15 jaar nog altijd geen onderhoud behoeft. Hier is poedelen een dagelijks feest. Een zwevend toilet bevindt zich hier. Het toilet beneden behoort nog tot de ouderwetse soort. Jammer, geen sauna. Maar die kan elders worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in de kelder of elders. Ruimte zat. 
Na de badkamer rechtsaf.  Links een slaapkamer met zicht op het sfeervolle balkenplafond en uitzicht op de Korte Schoolstraat. Hier is het weldadig rustig.
Opnieuw rechtsaf. Deze vijfde kamer is tot op heden nog in gebruik als kantoor, maar was eerder ook goed geschikt als slaapkamer. Mooi uitzicht op de Korte Schoolstraat. Ook lekker rustig.  

De tuin is een juweeltje. Heerlijk om te vertoeven. Pal op het zuiden gelegen. Vuurplaats in het midden. Een achterom omlijst met veel groen rondom de achterdeur, waarin kleine vogels kwetteren. Veel musjes. Het zijn er minstens 20. Hele gewone stoeptegels hebben we samen uiteengeslagen en zijn door Chris verlegd tot een mooi mozaïek. Duurzaam en regen doorlatend, wat belangrijk is voor het milieu. De vijgenboom is een blikvanger van formaat. 
Het houten schuurtje in de tuin, rechts bij achteringang tot de tuin, is van hout. Met dakpannen die het schuurtje een eigen karakter geven. Prima onderdak voor twee fietsen plus gereedschap.

Deventer is prachtig en de natuur rond deze eeuwenoude stad (uit 800 na Christus) is minstens zo mooi. In 10 minuten lopen, staat u in hartje centrum of in het buitengebied, waar de mooiste rivier van Nederland als altijd en sinds oudsher stroomt en stroomt. Elke dag een bijzonder gezicht om te zien. 
In 2 minuten lopen doet u vanaf huis alle boodschappen. Van brood tot vlees. Van kaas tot groenten tot aan wc-papier. Lopen naar het station duurt 12 minuten, met de fiets 5. Daar staat ook de schouwburg met een afwisselend programma. Waar u ook bent, overal torent de spits van de Lebuinuskerk hoog boven alles uit. Als baken en als richtpunt voor iedereen.

Bij Voorkeur.
Het liefst verkopen we ons huis aan mensen die de sfeer, de aard en de mogelijkheden erkennen en waarderen. Zij genieten de voorkeur als opvolgers van ons beiden. 
Welkom in een huis dat meebeweegt in de tijd en tegen een stootje kan. Een leefhuis!"

Kenmerken