Beschrijving
Aan de Raalterweg staan acht markante huizen, twee aan twee verdeeld. De acht huizen dragen de namen van Griekse godinnen. Van de verkopers van Hestia, het laatste huis in de rij, kreeg ik een krantenartikeltje van lang geleden waarvan de kop luidt: "Het Mysterie van de acht huizen". Daar ben ik natuurlijk ingedoken. Eerst het huis, dan het mysterie.
Raalterweg 23 is, als gezegd, het laatste huis van deze twee onder een kap woningen en heeft daardoor een heel flink perceel (481 m2) dat met groen is omzoomd. Aan de voorkant van het huis is een vrij uitzicht richting Park Brabant en Schalkhaar. De achtertuin is ongeveer 30 meter diep en heeft een achteruitgang die op een weg uitkomt die uitsluitend voor deze acht huizen is. Deze strook grond is bij de bouw van de achtergelegen wijk (jaren 60/70) door de Gemeente Deventer in erfpacht uitgegeven aan de eigenaars van de acht huizen. Zo kon iedereen zijn huis goed bereiken, zelfs met een auto. De canon is € 25,- per jaar.
De Raalterweg is een druk bereden weg, maar aan de achterkant is het hier een oase en kan je je kinderen met een gerust hart uitzwaaien of laten spelen op het grote grasveld dat daar ligt.
De afstand tot het centrum van de stad is maar 5 minuten fietsen, ook het NS station is heel makkelijk bereikbaar.
Het huis is gebouwd omstreeks 1922, de stijlkenmerken uit die tijd zijn allemaal aanwezig; Een erker, kruislingse roedeverdeling in ramen en deuren, openslaande tuindeuren, balkon, heerlijk. Het is een huis met veel potentie, maar heeft wel een flinke opknapbeurt nodig. Een uitbouw zou ook heel goed mogelijk zijn, de overige godinnen zijn er ook al van voorzien.
Er is naast het huis ruimte voor je auto en ook wel voor twee of meer auto's. Nu staat er een schuur met daarvoor een carport.
Als je aanbelt, kijk je als vanzelf naar alle versieringen, de brievenbus in de gevel, de versierde voordeur met kijk- en bovenlicht. Je aandacht wordt getrokken door het gemetselde balkonhek en ook door überhaupt het gevelmetselwerk: daar heeft ooit iemand heel veel tijd en aandacht aanbesteed.
Binnengekomen zie je dat het huis veel mooie details heeft, maar ook dat het tijd wordt dat er weer iemand komt wonen die alles met wat liefde gaat aanpakken. In de hal is het toilet en kan je naar de kelder. De woonkamer heeft openslaande tuindeuren en een fijne maat, 30 m2, maar wil je meer dan kan dat. De keuken is netjes, functioneel en heeft een deur naar de achtertuin.
Boven zijn er drie slaapkamers, o zo knus met die balkondeur met roedeverdeling. Heb je de deuren goed bekeken? Leuk toch, die raampjes erin! De badkamer heeft een wastafelmeubel, toilet en ligbad/douche en is gedateerd. Toch moet ook worden opgemerkt dat de afmetingen prima zijn. Het grote raam waardoor het ochtendlicht binnenvalt zorgt er straks voor dat je altijd goedgemutst aan je dag begint.
Op de tweede verdieping zijn nog twee ruimtes die we gezellig hebben ingericht om de potentie te laten zien. Eén van de beide ruimtes is al een hele leuke kamer door de vorm van de kap, een beetje "torenkamertjes-gevoel". In de andere ruimte is de opstelplaats voor de c.v. ketel (uit 2020) en er is een trap naar een vliering die als berging dienst kan doen.
Een supergaaf huis op een uitstekende plek, in afwachting van een revitalisering.
Hoe zat het nu met dat mysterie? De adviseur erfgoed van de gemeente Deventer heeft zich er in verdiept: De acht huizen zijn gebouwd voor het verplegend personeel van Brinkgreven, dat in 1892 is ontstaan met de naam St. Wilhelminagasthuis. Elke voorgevel is voorzien van een naam. Die van de nimf Pomona en de klassieke godinnen Flora, Diana, Hebe, Aurora, Vesta en Hestia.
In het volksgeloof van de Grieken werd Hestia gezien als de jongste van de godheden. De godin van de huiselijkheid staat bekend om haar zachtmoedig- en oprechtheid en zou de kunst van het bouwen hebben uitgevonden. Wat mij betreft is het enige mysterie waarom deze huizen naar Griekse godinnen zijn vernoemd. Een goed mysterie moet je niet willen oplossen, het geeft een romantisch tintje aan het geheel. Kom kijken, het is zeer de moeite waard!