Beschrijving
Een prachtig historisch-, kunstzinnig en eigenzinnig huis, op een zeer unieke plek in het centrum van de stad. Ga er dan maar eens goed voor zitten, want het is nu te koop!
De Papenstraat is een levendige straat in het Noordenbergkwartier, een deel van het centrum van Deventer waar het uitstekend lukt om wonen en bedrijvigheid met elkaar te combineren. Je kunt zelfs zeggen dat deze combinatie zorgt voor de speciale sfeer, waar mensen elkaar kennen en zich om elkaar bekommeren. Als je in deze wijk woont, die praktisch uitsluitend bestaat uit monumentale gebouwen, kan je je laven aan alle geneugten van de stad die binnen handbereik liggen. Op loopafstand zijn er de winkels, de terrasjes en kan je met het pontje de IJssel oversteken.
Papenstraat 37 staat op een fundament met een vanaf buiten bereikbare kelder anno 1600. Het is een Rijksmonument met een hoge, gepleisterde lijstgevel met daarin ranke ramen met glas in lood. Boven de voordeur staat te lezen dat hier de Firma Bokhorst was gevestigd. Generaties lang heeft deze bekende Deventer schilders/kunstenaarsfamilie in dit pand gewoond en gewerkt. Tegenwoordig wordt de voordeur eigenlijk niet gebruikt. Loop door het aan de zijkant gelegen straatje "Het Klooster", sla linksaf over het plein dat achter het huis ligt en je ziet de rode poortdeur die toegang geeft tot de ommuurde achtertuin. Ben je in de ommuurde achtertuin, sluit de poortdeur achter je; je bent nu op privé terrein. Hier ervaar je de rust de privacy die je niet vaak tegenkomt zo midden in het centrum van de binnenstad. Klinkerbestrating en wandverlichting, een pergola met een volgroeide duivenstruik die in de zomer een natuurlijk zonnescherm boven de tuintafel is. Wat enorm sfeer verhogend werkt, is dat de keuken van het huis de rechter zijkant van de tuin beslaat. Al zittend in de tuin hoor je op zomerse dagen door de openstaande ramen het gerammel van pannen en het openen van een flesje gekoelde wijn.
We gaan naar binnen.
De achterdeur geeft toegang tot de bijkeuken en keuken, die zeer efficiënt is ingericht. Een strak aanrecht onder de ramen en aan de muur-kant een groot fornuis. Eén van de inbouwkasten biedt plaats aan de koelkast. De andere kast is met prachtige antieke tegels bekleed en doet dienst als voorraadkast.
In de kamers en-suite wordt je blik meteen gevangen door de kenmerkende Bokhorst-kunst versierde ruimte.
De achterkamer ligt aan de tuinkant, door de schuifdeuren met glas-in-lood kijk je de tuin in. Er staat een houtkachel, er zijn inbouwkasten, schuifdeuren naar de voorkamer en, heel bijzonder, een deur met gebrandschilderd glas dat toegang geeft tot een halletje met het toilet. Zo laag als de achterkamer is, zo hoog is de voorkamer. Aan de voorkant van het huis is het plafond wel 4 meter hoog. Neem de tijd om het goed te bekijken, het is prachtig beschilderd. Het heel fraaie raam van beschilderd glas in lood in de entresol is een kunstwerk dat, net als de rest van het huis, beschermd wordt door de Erfgoedwet.
In de woonkamer is een steile trap naar boven. Halverwege de trap is de toegang naar de entresol, de tussenverdieping met een lage kamer die al jarenlang dienst doet als slaapkamer voor de jongste telg. Superleuk met een echte "verdwijnkast". Er is ook een praktische berging met schappenkasten. Deze verdieping is niet meegeteld in het woonoppervlak.
Op de eerste verdieping is een ruime overloop met aan de achterkant van het huis de lekker grote badkamer die een inloopdouche heeft, een tweepersoons ligbad, een wastafel en een toilet. In de inbouwkast is de wasmachine-aansluiting.
Er is een grote slaapkamer die ruimte biedt aan een groot bed en een hele flinke kastenwand. In de fraai beschilderde wand is een deur naar een kast.
In 2009 is de tweede verdieping van het huis grondig verbouwd en is er een verdieping ontstaan met twee goede slaapkamers en een berging waarin de C.V. ketel is opgesteld. Het dak is geïsoleerd, de ramen hebben hier isolatie glas. De vloeren hebben een geluidsisolerende fermacellplaatvloer gekregen.
De rijke decoratie van wanden, plafonds en glas is te danken aan de Firma Bokhorst. Hun schilderingen op tableaus, glas, wanden, koetsen zijn over het hele land verspreid. In de kelder van de Herensociëteit in Deventer tot in het Rijksmuseum in Amsterdam is het herkenbare werk te zien. Engelbart Bokhorst heeft tegeltableaus geschilderd waarmee de badkamer van koningin Wilhelmina werd versierd. Een Frans kerkje heeft ramen van Bokhorst en zo zijn er boeken vol geschreven met loftuitingen over de kunstwerken van deze familie. Duik je op het internet in de geschiedenis van Fa. Bokhorst, raak je geïnspireerd. Dit bijzondere huis is nu te koop. We zoeken een nieuwe eigenaar met waardering voor deze historie. Wie gaat dit bijzondere huis de komende tijd bewonen? Van harte welkom!