Beschrijving

Daar boven op die berg...

Dit magnifieke plekje, deze twee-laagse bovenwoning is onderdeel van een kleinschalig gebouw waarin 4 prachtige appartementen zijn gehuisvest. Het is gebouwd in 1958, daar, bovenop dat oude duin. 
Het Bergkwartier is een markante, historische buurt in het centrum van de stad Deventer. Het ligt op een oud rivierduin bij de voormalige monding van de Schipbeek in de IJssel. Het Bergschild ligt aan de rand van al dit moois, begrensd door een deel van de oude stadsmuur die in heel goede staat verkeert. Het is dan weer om je handen dicht te knijpen als je daar, op die prachtige plek, een bovenwoning mag verkopen. 

Het Bergkwartier is een hele gezellige buurt waar de bewoners elkaar kennen en groeten. Waar de mensen 's morgens een stoeltje buitenzetten om de krant te lezen en 's avonds daar weer gaan zitten voor een glaswijn en een praatje. 
Het Bergschild is een straat die deze gemoedelijkheid ook kent en waar de bewoners gezamenlijk een project hebben opgepakt: de inrichting van de Bergschildtuin. Deze tuin ligt precies naast onze bovenwoning en levert een geweldige kwaliteit aan de straat én aan dit huis. 

Op de begane grond is een afgesloten entree/hal met voor elk van de vier woningen een fietsenberging.
Je gaat de trap op en staat voor de voordeur van nummer 6. Zwart/wit geblokte tegeltjes op de vloer van de gang en verleiden zowel links als rechts je om meteen heen te lopen. Aan de ene kant, de voorgevelkant, is een kamer met uitzicht op het rustige, historische Bergschild én de Bergkerk. Vroeger diende deze kamer als slaapkamer met badkamer, nu is het een eetkamer en speelkamer voor de kinderen. Aan de andere kant van de gang ligt de woonkamer met ook weer een super uitzicht. Hier is een moderne kant van Deventer te zien: Het Emmaplein, de drukte van de stad richting het Havenkwartier en de Wilhelminabrug. Vanaf het balkon kijk je kilometers ver weg en wat een leuke tegenstelling qua tijdsbeeld tot wat je ziet aan de andere kant van het huis. 
De woonkamer is licht en heeft een houten vloer, veel en grote ramen, een typisch jaren '50 schouwtje van travertin en openslaande balkondeuren. In de kamer is de trap naar de verdieping. Door een handige combinatie van factoren is de verdieping nu vanuit het huis bereikbaar en is er een zee aan praktische ruimte bijgekomen. 

Eerst nog even naar de keuken: 
de geblokte vloer van de gang is doorgelegd in de keuken. De keuken gaat al even mee, maar ziet er nog netjes uit en alles functioneert goed: de nieuwe combimagnetron, een gaskookplaat, een afzuigkap, een nieuwe vaatwasser en een nieuwe koel-vrieskast, alles is aanwezig.
Terwijl je daar je uien staat te snijden heb je uitzicht op de Bergschildtuin, zo mooi en gezellig. De tuin is tot 's avonds 20.00 uur door een ieder te bewonderen, daarna gaat ie op slot. Lekker rustig.

Dan nu naar boven:
Onder begeleiding van Deventer interieur-specialist Martine Noorman, is in 2019 de verdieping uitgebreid doordat er een deel bijgekocht kon worden. Nu zijn er maar liefst vier slaapkamers, die tussen de balken van de kapconstructie zijn gecreëerd. Er is een nieuwe badkamer met een mooi wastafelmeubel en een inloopdouche. Het toilet is apart. Het signatuur van Martine is weer goed zichtbaar!

Het huis is in goede handen bij de Vve, de vier bewoners zorgen zelfs dat hun zaken goed op orde zijn. De servicekosten zijn € 200,- per maand. In 2021 heeft een gerenommeerd Deventer schildersbedrijf het buitenschilderwerk nog gedaan. Zon 15 jaar geleden zijn de platte daken vervangen. Bij de verbouwing in 2019 waarbij de hele verdieping bij het huis is betrokken, is de kap volledig geïsoleerd en zijn nieuwe elektriciteit en leidingen uitgebreid/toegevoegd. Er is bijna overal dubbel glas. Kom je kijken? Meer dan de moeite waard, beloofd!

Kenmerken